Επιλέξτε τη γλώσσα σας

+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Πολιτική υποστήριξης και ανάπτυξης προσωπικού

 

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»

 

Μ5.4 ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΜΣ «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»

  1. Δυνατότητες που παρέχονται μέσω της νομοθεσίας και του Παντείου Πανεπιστημίου για την επιμόρφωση και ανάπτυξη του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ.

Όλα τα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού του ΠΜΣ διαθέτουν τις απαραίτητες διδακτικές ικανότητες, όπως αυτό διασφαλίζεται από τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για την εξέλιξη και εκλογή των μελών ΔΕΠ ή την ανάθεση διδασκαλίας σε αναγνωρισμένους επιστήμονες, που επιλέγονται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια. Ιδιαίτερη μέριμνα καταβάλλεται για τη διαρκή εξασφάλιση της αριθμητικής επάρκειας και του υψηλού επιπέδου του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ, της καταλληλότητάς του σε σχέση με τα διδασκόμενα μαθήματα και την τήρηση της προσήκουσας αναλογίας φοιτητών- διδασκόντων, χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να έχει προκύψει πρόβλημα, όπως τεκμηριώνεται, άλλωστε, από τις σχετικές αξιολογήσεις.

Για την επαγγελματική και επιστημονική του ανάπτυξη και υποστήριξη το διδακτικό προσωπικό του ΠΜΣ αξιοποιεί τις δυνατότητες που του παρέχονται από το νόμο, καθώς και από τις ειδικότερες δράσεις του Παντείου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο υλοποίησης της πολιτικής του για τη διαρκή αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού. Συγκεκριμένα, οι δυνατότητες επαγγελματικής και επιστημονικής ανάπτυξης και υποστήριξης που παρέχονται στο διδακτικό προσωπικό του ΠΜΣ από το Πάντειο Πανεπιστήμιο αφορούν κυρίως:

  • Στη λειτουργία του Γραφείου Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης, που έχει συσταθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 129 του ν. 4957/2022) και παρέχει σε σταθερή βάση «την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, ενδυνάμωσης και συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών διδασκαλίας και μάθησης, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της παιδαγωγικής, καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» (βλ. αναλυτικά: ΚΕΔΙΜΑ https://ctl.panteion.gr/ ),
  • στη χορήγηση διαφόρου τύπου αδειών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για συμμετοχή σε επιστημονικές δραστηριότητες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (συνέδρια, ημερίδες κ.λ.π.) και
  • στη συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το ERASMUS Staff Training, ERASMUS+, το ERASMUS INTERNATIONAL, το ERASMUS (MUNDUS κλπ,

που προσφέρουν τη δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό να μεταβεί στην αλλοδαπή για έρευνα, διδασκαλία, καθώς και για παρακολούθηση επιμορφώσεων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ενημέρωσή του για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

  • Περαιτέρω, το Πάντειο Πανεπιστήμιο έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της σύνδεσης της εκπαίδευσης και έρευνας και, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, υλοποιεί, μέσω του ΕΛΚΕ, συγκεκριμένες δράσεις, όπως: Χρηματοδότηση για προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού, χρηματοδότηση πιστοποίησης και διαπίστευσης εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών, παροχή χρηματοδότησης από την Επιτροπή Ερευνών για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων (ετήσια βάση), διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσιοποίησης και προβολής ιδιαίτερων ερευνητικών επιτευγμάτων (σε συνεχή βάση) κλπ.
  • Εξάλλου, η συνεχής αναβάθμιση των υποδομών του Παντείου Πανεπιστημίου, με την κατασκευή νέων ή τη βελτίωση υπαρχουσών αιθουσών διδασκαλίας και την προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, έχει αυξήσει τις δυνατότητες του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ να εισάγουν νέες καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας.
  1. Ανταπόκριση του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ

Η μεγάλη πλειονότητα των διδασκόντων/ουσών στο ΠΜΣ έχει εκπαιδευθεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού και μεταφέρει την τεχνογνωσία που απέκτησε, ενώ υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους, με πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις να έχουν αποσπάσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως προκύπτει από το μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών που επιτυγχάνουν. Επίσης, οι διδάσκοντες/ουσες του ΠΜΣ επιδεικνύουν αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις ή αποδεχόμενοι/ες προσκλήσεις διδασκαλίας σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής (visiting Professors).

Οι παραπάνω δράσεις εξασφαλίζουν την εξωστρέφεια και διεθνή παρουσία του διδακτικού προσωπικού του ΠΜΣ, επιτυγχάνοντας σημαντικές επιδόσεις στο διδακτικό και ερευνητικό του έργο, ενισχύοντας τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα και τις τρέχουσες επιστημονικές εξελίξεις και συμβάλλοντας, εντέλει, στην προώθηση της επιστημονικής και επαγγελματικής του εξέλιξης.