+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Τσίγκανου Ιωάννα

Δρ., Διευθύντρια Ερευνών Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών

Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα

Η Ιωάννα Τσίγκανου (Νομικός, Εκπαιδευτικός και Κοινωνιολόγος) είναι διδάκτορας Κοινωνιολογίας του Παν/μίου του Λονδίνου (Ph.D., LSE 1988) στο γνωστικό πεδίο της Κοινωνιολογίας.  Ως μέλος του ερευνητικού προσωπικού του ΕΚΚΕ συμμετέχει (από το 1994 κι εντεύθεν) στην υλοποίηση ερευνητικών έργων και προγραμμάτων, στην  εξοικείωση και την εμπέδωση νέων εργαλείων έρευνας και ερευνητικών υποδομών μέσα από διεθνή, ευρωπαϊκά και ελληνικά επιστημονικά δίκτυα και συνεργασίες και στην διάχυση των πορισμάτων της έρευνας σε διεθνή και ελληνικά βήματα (fora) ακαδημαϊκού και ερευνητικού επιστημονικού προβληματισμού και διαλόγου (ενδεικτικά, πανεπιστημιακά μαθήματα και διαλέξεις, συνέδρια, δημοσιεύσεις, εκδόσεις βιβλίων και περιοδικών, κλπ.). Παράλληλα έχει αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία διοίκησης, διαχείρισης και διεύθυνσης ερευνητικών εγχειρημάτων καθώς και των διοικητικών θεμάτων που άπτονται του σχεδιασμού και της χάραξης της ερευνητικής αναπτυξιακής στρατηγικής του ΕΚΚΕ με τις ιδιότητες τόσο της Αν/τριας Διευθύντριας  του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ, του μέλους του Επιστημονικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου επί σειρά ετών και ως  συμμετέχουσα με ποικίλες ιδιότητες στα διοικητικά όργανα επιστημονικών και συνδικαλιστικών συλλόγων και επιστημονικών σωματείων. Αποτελέσματα των ερευνητικών έργων στα οποία έχει συμμετάσχει ως υπεύθυνη έχουν αποκτήση ευρεία διάχυση ως σημεία αναφοράς  στο δημόσιο διάλογο τόσο σε επίπεδο συζητήσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας από τα ΜΜΕ (ειδικές εκπομπές στην τηλεόραση, ειδικά αφιερώματα στον ημερήσιο Τύπο, αθηναϊκό και τοπικό). Τέλος, συμμετέχει ως εμπειρογνώμονας α) σε διενή  - ευρωπαϊκά επιστημονικά δίκτυα εμπειρογνωμόνων, β) σε αξιολογήσεις ερευνητικών δράσεων και προγραμμάτων βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας και γ) σε επιστημονικές επιτροπές επιστημονικών εκδόσεων, εφημερίδων και περιοδικών. 

 

Κυριώτερες πρόσφατες δημοσιεύσεις της είναι οι  κάτωθι:   

 Μαράτου Λ., Τεπέρογλου Α., Τσίγκανου Ι.: «Το ελληνικό Σχολείο στην Αυγή του 21ου Αιώνα», Αθήνα, Gutenberg, 2007.

Π. Καφετζής, Θ. Μαλούτας, Ι. Τσίγκανου (επιμ.): «Πολιτική, Κοινωνία, Πολίτες: Αναλύσεις Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας», Αθήνα, ΕΚΚΕ, 2007.

Tsiganou  J., ed., “The Management of Quantitative Data in Criminological Research”, The Greek Review of Social Research, Special Issue,  no 129/B, 2010.

Τσίγκανου Ι. κ. ά. «Μετανάστευση και Εγκληματικότητα: Μύθοι και Πραγματικότητα», Αθήνα, ΕΚΚΕ, 2010.