+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Ζιούβας Δημήτρης

Δημήτρης Ζιούβας

Επίκουρος Καθηγητής Ποινικού Δικαίου

Διευθυντής Κέντρου Ποινικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου

Διεύθυνση: 
Tμήμα Κοινωνιολογίας - Τομέας Εγκληματολογίας,
Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, 
Λεωφ. Συγγρού 136, 176 71 Αθήνα

Κτήριο: Επταώροφο κτίριο, 
Όροφος: 5ος 
Γραφείο: 19

Email : Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο : +30 210 920 1790

Ο Δημήτρης Ζιούβας είναι Επικ. Καθηγητής «Ποινικού Δικαίου» στον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Κέντρου Ποινικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου. Εξειδικεύεται στο Οικονομικό Έγκλημα, στα εγκλήματα Διαφθοράς, στο Οργανωμένο Έγκλημα και σε ζητήματα Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Δικαίου Ασφαλείας και Αντεγκληματικής Πολιτικής. Ο Δημήτρης Ζιούβας έχει διατελέσει Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Κανονιστικής Συμμόρφωσης (Criminal Law and Compliance) στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Sussex στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK). Είναι αριστούχος απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και υπότροφος Διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας της Γερμανίας.

Το 2018 ορίστηκε senior fellow της Ακαδημίας Ανώτατης Εκπαίδευσης της Μεγάλης Βρετανίας και το 2019 επελέγη ως Fellow του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο Δημήτρης Ζιούβας είναι εμπειρογνώμονας/consultant του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNODC), της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΟΣΑ σε προγράμματα αντεγκληματικής πολιτικής και καταπολέμησης της οικονομικής και οργανωμένης εγκληματικότητας.

Ο Δημήτρης έχει συγγράψει και εκδόσει 11 βιβλία στο πεδίο του Ποινικού Δικαίου, μεταξύ των οποίων τα: «Οργανωμένο Έγκλημα» (2022), «Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία» (2019), «Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο» (2018/2022), «Χρηματοπιστωτικό Ποινικό Δίκαιο» (2018/2022), «Ποινικό Δίκαιο και Αντεγκληματική Πολιτική κατά της Διαφθοράς» (2018), «Δίκαιο και Πολιτική κατά της Διαφθοράς στην Ελλάδα και Διεθνώς» (2016), «Τα οικονομικά εγκλήματα» (2007, με Καθηγητή Νέστορα Κουράκη). Το πλούσιο ξενόγλωσσο επιστημονικό έργο του Καθηγητή Ζιούβα έχει δημοσιευτεί και κυκλοφορεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και ιαπωνικά.

Ο Δημήτρης Ζιούβας είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Βερολίνου Γερμανίας, πιστοποιημένος διαμεσολαβητής, διαιτητής στην World Bank, Certified Fraud Examiner και εργάζεται ως νομικός σύμβουλος και υπεύθυνος κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου (compliance officer) σε πολυεθνικές εταιρίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.