Επιλέξτε τη γλώσσα σας

+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Κανονισμός σπουδών

 

ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΣΧΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»

 

 

Μ4.2 Κανονισμός σπουδών, πρακτικής άσκησης, κινητικότητας, εκπόνησης εργασιών του ΠΜΣ

 

ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Το  Π.Μ.Σ.  απονέμει  Δίπλωμα  Μεταπτυχιακών  Σπουδών  (Δ.Μ.Σ.)  με  τίτλο

«Εγκληματολογία». Το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) απονέμεται σε όσους φοιτητές ολοκληρώσουν επιτυχώς τη φοίτηση και αξιολογηθούν θετικά στη Διπλωματική Εργασία. Οι τίτλοι απονέμονται από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Οι μεταπτυχιακές σπουδές διαρκούν συνολικά τέσσερα (4) εξάμηνα, δηλαδή τρία (3) διδακτικά εξάμηνα στα οποία προστίθεται ο χρόνος εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας, που ορίζεται σε ένα εξάμηνο.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
  1. Αναστολή σπουδών μπορεί να γίνει δεκτή με αίτηση του/της ενδιαφερομένου/ης, εφόσον ο αιτών επικαλείται σπουδαίους λόγους επαρκώς αιτιολογημένους.
  2. Η Συντονιστική Επιτροπή εισηγείται στη Συνέλευση του Τμήματος επί των αιτημάτων αναστολής.
  3. Η διάρκεια της χορηγούμενης αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) συνεχόμενα εξάμηνα. Τα εξάμηνα αναστολής δεν προσμετρώνται στην ανώτατη διάρκεια της κανονικής φοίτησης.
ΦΟΙΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
  1. Στα τρία πρώτα εξάμηνα οι φοιτητές παρακολουθούν και εξετάζονται σε τρία μαθήματα ανά εξάμηνο που είναι όλα υποχρεωτικά. Σε κάθε μάθημα αντιστοιχούν δέκα (10) πιστωτικές μονάδες E.C.T.S. Οι εβδομαδιαίες ώρες διδασκαλίας είναι τρεις (3) ανά μάθημα. Στο τέταρτο εξάμηνο εκπονείται και υποστηρίζεται η διπλωματική εργασία η οποία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες E.C.T.S. Συνολικά, δηλαδή, αντιστοιχούν εκατόν είκοσι (120) πιστωτικές μονάδες E.C.T.S. στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία».
  2. Η παρακολούθηση των μαθημάτων είναι υποχρεωτική. Ο φοιτητής, που απουσιάζει περισσότερες από τρεις φορές σε κάποιο από τα μαθήματα, διαγράφεται. Η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά, κατά περίπτωση, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφόσον συντρέχει λόγος ανώτερης βίας.
  3. Προβλέπεται η δυνατότητα μερικής φοίτησης στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων Erasmus.
  4. Η διδασκαλία μπορεί να περιλαμβάνει παραδόσεις, σεμινάρια, ειδικές διαλέξεις, ατομικές ή συλλογικές εργασίες, προφορικές ή γραπτές. Η διδασκαλία και εξέταση των μαθημάτων γίνεται στην ελληνική γλώσσα, ενώ δεν αποκλείονται ξενόγλωσσες διαλέξεις. Είναι δυνατή η οργάνωση σεμιναρίων, ημερίδων, εργαστηρίων. Επίσης, είναι δυνατή η πραγματοποίηση μέρους των σπουδών στην αλλοδαπή, με βάση τις συνεργασίες του Παντείου Πανεπιστημίου, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ.
  5. Στο τέλος κάθε εξαμήνου παραδίδονται απαλλακτικές εργασίες ή διενεργούνται εξετάσεις. Η προφορική αξιολόγηση διενεργείται με την παρουσίαση γραπτών ή προφορικών ασκήσεων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Οι φοιτητές βαθμολογούνται κατά την κλίμακα μηδέν (0) έως δέκα(10) και κατώτερος βαθμός επιτυχίας ορίζεται το πέντε (5). Η αυτή κλίμακα αξιολόγησης ισχύει και για τη διπλωματική εργασία. Τα εβδομαδιαία τρίωρα μαθήματα κάθε εξαμήνου δεν μπορούν να είναι λιγότερα από δέκα τρία (13).
  6. Οι εξεταστικές περίοδοι για κάθε μάθημα ορίζονται σε δύο. Μία για το χειμερινό εξάμηνο και μία για το εαρινό εξάμηνο καθώς και μία επαναληπτική (η εξεταστική του Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου) και για τα δύο, κατ’ αντιστοιχία με τον προγραμματισμό του προπτυχιακού προγράμματος του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Ως επαναληπτική εξεταστική περίοδος του γ’ εξαμήνου ορίζεται η εξεταστική περίοδος του εαρινού εξαμήνου του ίδιου ακαδημαϊκού έτους. Οι ημερομηνίες των εξεταστικών περιόδων ορίζονται από τη Συντονιστική Επιτροπή. Σε περίπτωση αποτυχίας και κατά την κανονική και κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο, ο/η φοιτητής/τρια διαγράφεται.
  7. Βαθμό του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών αποτελεί ο μέσος όρος της συνολικής βαθμολογίας καθ’ όλα τα έτη σπουδών, όπως αυτή προκύπτει από το άθροισμα της βαθμολογίας κάθε μαθήματος, την προσθήκη της βαθμολογίας της διπλωματικής εργασίας επί τρία, διαιρούμενου του αθροίσματος δια του δώδεκα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων (ECTS) που απαιτούνται για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. ανέρχονται σε 120. Το πρόγραμμα των μαθημάτων διαμορφώνεται ως εξής:

A’ εξάμηνο  
Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία 10 ECTS
Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία 10 ECTS
Μεθοδολογία της εγκληματολογικής έρευνας 10 ECTS
Σύγχρονα ζητήματα ποινικού δικαίου και ποινικής δικαιοσύνης  10 ECTS
Σύνολο πιστωτικών μονάδων α’ εξαμήνου    
B’ εξάμηνο  
Πόλη και εγκληματικότητα, αίσθημα ανασφάλειας και τιμωρητικότητα    10 ECTS
Διεθνοποίηση της αντεγκληματικής πολιτικής και δικαιώματα του ανθρώπου   10 ECTS
Πρόληψη του εγκλήματος και κοινωνική επανένταξη αποφυλακισθέντων 10 ECTS
Σύνολο πιστωτικών μονάδων β’ εξαμήνου        30 ECTS
Γ’ εξάμηνο  
Επιστημολογικά ζητήματα της Εγκληματολογίας  10 ECTS
Οργανωμένο έγκλημα και οικονομική εγκληματικότητα  10 ECTS
Ο ρόλος του θύματος στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης: ιστορική και σύγχρονη προσέγγιση 10 ECTS
Σύνολο πιστωτικών μονάδων γ’ εξαμήνου  30 ECTS
Δ’ εξάμηνο  
Διπλωματική Εργασία 30 ECTS
Σύνολο πιστωτικών μονάδων δ’ εξαμήνου   30 ECTS
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  1. Στο τέλος του Γ’ εξαμήνου (ο ακριβής χρόνος προσδιορίζεται από τη ΣΕ), κοινοποιούνται από τους διδάσκοντες μέσω της γραμματείας του Π.Μ.Σ., τα προτεινόμενα θέματα διπλωματικών στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έως την έναρξη του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές πρέπει να έχουν επιλέξει το θέμα της διπλωματικής τους και τον επιβλέποντα καθηγητή και με ευθύνη της ΣΕ να έχουν ορισθεί οι τριμελείς συμβουλευτικές/εξεταστικές επιτροπές. Κάθε διδάσκων μπορεί να αναλάβει την επίβλεψη έως δύο (2) διπλωματικών εργασιών κατ’ έτος. Κατ’ εξαίρεση, η ΣΕ μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.
  2. Η Διπλωματική Εργασία (για την οποία οδηγίες περιλαμβάνονται στον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. οδηγό εκπόνησης) παραδίδεται και υποστηρίζεται κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων των προηγούμενων εξαμήνων ή κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου. Η παράδοση της Διπλωματικής Εργασίας στο αρχείο του Π.Μ.Σ. γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή (usb stick) που προσαρτάται στο εξώφυλλο της εργασίας και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. (Για τη δημοσίευση των διπλωματικών, βλ. Παράρτημα 2 του παρόντος Κανονισμού)
  3. Σε περίπτωση που η εργασία κριθεί ανεπαρκής, επιτρέπεται η διόρθωση και επανυποβολή της μόνο μία φορά εντός των επομένων τριών μηνών.
  4. Κατ’ εξαίρεση η Συντονιστική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία υποβολής και υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του φοιτητή έως και ένα (1) χρόνο κατ’ ανώτατο όριο, δηλαδή κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους και άρα η συνολική διάρκεια σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά την τριετία (ή την τετραετία σε περίπτωση αναστολής) από την εγγραφή του φοιτητή στο μεταπτυχιακό.
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ

Οι υπεύθυνοι διδασκαλίας κάθε μαθήματος παραδίδουν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές κατά την έναρξη κάθε διδακτικού εξαμήνου, αναλυτικό διάγραμμα της διδακτέας ύλης και ενδεικτική βιβλιογραφία. Στο τέλος των μαθημάτων υποβάλλουν στη γραμματεία του Π.Μ.Σ. τα παρουσιολόγια των μαθημάτων και έως το τέλος της εξεταστικής περιόδου τη βαθμολογία του εξαμήνου.

Τα μαθήματα του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» γίνονται διά ζώσης και με φυσική παρουσία. Κατ’ εξαίρεση, και στο πλαίσιο του προβλεπόμενου εκ του νόμου ορίου, υπάρχει δυνατότητα πραγματοποίησης μέρους αυτών εξ αποστάσεως ηλεκτρονικά.

Ο υφιστάμενος Ειδικός Κανονισμός για την εφαρμογή Ηλεκτρονικής Μάθησης αφορά σε εκπαιδευτικές διαδικασίες οι οποίες δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία των φοιτητών/φοιτητριών σε συγκεκριμένο τόπο ή/και σε συγκεκριμένες ώρες. Περιλαμβάνει πρακτικές όπως η ηλεκτρονική διδασκαλία, η μικτή μάθηση και η χρήση

συμπληρωματικού διαδικτυακού μαθησιακού υλικού και περιγράφει τις ελάχιστες απαιτήσεις για τις κατ’ εξαίρεση περιπτώσεις εφαρμογής Ηλεκτρονικής Μάθησης στις οποίες  πρέπει  να  ανταποκρίνεται  το  Πρόγραμμα  Μεταπτυχιακών  Σπουδών

«Εγκληματολογία» του Τμήματος Κοινωνιολογίας και οι οποίες δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό του Π.Μ.Σ. αλλά βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ

Στο τέλος του Γ’ εξαμήνου (ο ακριβής χρόνος προσδιορίζεται από τη ΣΕ), κοινοποιούνται από τους διδάσκοντες μέσω της γραμματείας του Π.Μ.Σ., τα προτεινόμενα θέματα διπλωματικών στους μεταπτυχιακούς φοιτητές. Έως την έναρξη του εαρινού εξαμήνου οι φοιτητές πρέπει να έχουν επιλέξει το θέμα της διπλωματικής τους και τον επιβλέποντα καθηγητή και με ευθύνη της ΣΕ να έχουν ορισθεί οι τριμελείς συμβουλευτικές/εξεταστικές επιτροπές.

Κάθε διδάσκων μπορεί να αναλάβει την επίβλεψη έως δύο (2) διπλωματικών εργασιών κατ’ έτος. Κατ’ εξαίρεση, η ΣΕ μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά.

Η Διπλωματική Εργασία (για την οποία οδηγίες περιλαμβάνονται στον αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Π.Μ.Σ. οδηγό εκπόνησης: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών

«ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» - Οδηγίες (panteion.gr) & Νεα_εκδοση_Οδηγίες-για-τη-συγγραφή- πτυχιακών-ή-διπλωματικών-εργασιών-και-διδακτορικών-διατριβών1.docx (live.com) παραδίδεται και υποστηρίζεται κατά την εξεταστική περίοδο του εαρινού εξαμήνου μετά την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των μαθημάτων των προηγούμενων εξαμήνων ή κατά την επαναληπτική εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου. Η παράδοση της Διπλωματικής Εργασίας στο αρχείο του Π.Μ.Σ. γίνεται σε ηλεκτρονική μορφή (usb stick) που προσαρτάται στο εξώφυλλο της εργασίας και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. Μετά την υποστήριξη ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής, συμπληρώνονται τα αντίστοιχα έντυπα υποστήριξης και δημοσίευση. Όσον αφορά ειδικότερα τη δημοσίευση των διπλωματικών, δημοσιεύονται σχετικές οδηγίες στο Παράρτημα 2 του αναρτημένου Κανονισμού: DIMOSIEYSI.pdf (panteion.gr)).

Σε περίπτωση που η εργασία κριθεί ανεπαρκής, επιτρέπεται η διόρθωση και επανυποβολή της μόνο μία φορά εντός των επομένων τριών μηνών. Κατ’ εξαίρεση η Συντονιστική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την προθεσμία υποβολής και υποστήριξης της διπλωματικής εργασίας κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του φοιτητή έως και ένα (1) χρόνο κατ’ ανώτατο όριο, δηλαδή κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του εαρινού εξαμήνου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους και άρα η συνολική διάρκεια σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά την τριετία (ή την τετραετία σε περίπτωση αναστολής) από την εγγραφή του φοιτητή στο μεταπτυχιακό.

Οι προδιαγραφές ποιότητας της διπλωματικής εργασίας που εκπονείται στο πλαίσιο του ΠΜΣ στηρίζονται στις αντίστοιχες προδιαγραφές που εμπεριέχονται στις προαναφερθείσες «Οδηγίες για τη συγγραφή πτυχιακών ή διπλωματικών εργασιών και διδακτορικών διατριβών» που συντάχθηκαν από την Επιτροπή Βιβλιοθήκης του Παντείου Πανεπιστημίου και εγκρίθηκαν από τη Σύγκλητο Ειδικής Σύνθεσης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών καθώς και στον Κανονισμό εκπόνησης Διπλωματικής Εργασίας.

Ειδικότερα, οι προδιαγραφές αυτές σχετίζονται με τα παρακάτω κριτήρια:

  • Πρωτοτυπία στην επιλογή θέματος, ώστε να αναδεικνύει νέα ερωτήματα ή να εξελίσσει υπάρχουσες κατευθύνσεις έρευνας.
  • Αναζήτηση και μελέτη κατάλληλης και σχετικής βιβλιογραφίας και κριτική αξιοποίησή της.
  • Σαφής διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
  • Κατάλληλη και δόκιμη επιλογή ερευνητικών εργαλείων, στην περίπτωση διεξαγωγής εμπειρικής έρευνας.
  • Σύνδεση και ανάλυση των ερευνητικών πορισμάτων με το κατάλληλο θεωρητικό πλαίσιο.
  • Ορθή τεκμηρίωση, μέσα από τη χρήση υποσημειώσεων, παραπομπών, παραθεμάτων.
  • Επιμελημένη διατύπωση, ορθή γραφή, ορθή σύνταξη, συνολική επιμέλεια.
  • Συγκροτημένη και δόκιμη δομή (σαφής διάκριση σε κεφάλαια, ενότητες, υποενότητες, κλπ).
  • Ανάδειξη της συνεισφοράς της εργασίας στην επιστήμη, της πρωτοτυπίας και ενδεχόμενης καινοτομίας της.
  • Τήρηση των κανόνων ακαδημαϊκής δεοντολογίας και σεβασμός των κανόνων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ, υπάρχουν αναρτημένες αναλυτικές Οδηγίες εκπόνησης διπλωματικών εργασιών.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Οι εργασίες που εκπονούνται στο πλαίσιο των μαθημάτων του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» καθώς και οι διπλωματικές εργασίες, δεν πληρούν πάντα τις προϋποθέσεις προς δημοσίευση. Για το λόγο αυτό και δεν επιτρέπεται να δημοσιεύονται χωρίς την έγγραφη έγκριση του διδάσκοντα-επιβλέποντα (και σε περίπτωση που δεν ανήκει στον Τομέα Εγκληματολογίας, της Συντονιστικής Επιτροπής) ή της τριμελούς συμβουλευτικής- εξεταστικής επιτροπής (στις περιπτώσεις διπλωματικών εργασιών, βάσει σχετικού εγγράφου που έχει ήδη θεσπιστεί και συνοδεύει το πρακτικό υποστήριξης). Στην περίπτωση που γίνεται δεκτό το αίτημα, τότε η δημοσίευση πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του συγγραφέα, το είδος της μελέτης (μεταπτυχιακή ή διπλωματική εργασία), το πλαίσιο εκπόνησής της (μάθημα ή διπλωματική στο Π.Μ.Σ.) και τον επιβλέποντα καθηγητή. Ως εκ τούτου δεν παρουσιάζεται ως απλή ατομική μελέτη ούτε ως μελέτη που εκπροσωπεί το Π.Μ.Σ. Επειδή ορισμένες εργασίες περιλαμβάνουν δεδομένα που αποκτήθηκαν από αρμόδιες υπηρεσίες κατόπιν σχετικής αδείας, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί η άδεια και της δημοσίευσής τους (εκτός από την άδεια χρησιμοποίησής τους για καθαρά εκπαιδευτικούς λόγους), με ευθύνη του συγγραφέα της. Προβλέπεται, αντίστοιχα, και η δυνατότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση να μπορεί ο φοιτητής να αιτηθεί τη μη δημοσίευση μέρους της διπλωματικής του εργασίας σε εξαιρετικές περιπτώσεις βάσει της παραπάνω αιτιολογίας. Ακόμα, όμως, και στην περίπτωση αυτή (τη σχετική απόφαση λαμβάνει η Συντονιστική Επιτροπή), είναι υποχρεωμένος να παραδίδει την εργασία του σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του Π.Μ.Σ. Αξίζει να επισημανθεί πως -σύμφωνα με απόφαση του Παντείου Πανεπιστημίου- οι διπλωματικές εργασίες που υποστηρίχθηκαν με επιτυχία κατατίθενται και αναρτώνται στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος. Η διαδικασία αυτή αποτελεί προϋπόθεση της ορκωμοσίας των αποφοίτων. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη της δημοσίευσης βαραίνει αποκλειστικά και μόνο τους συγγραφείς και για το λόγο αυτό κάθε μεταπτυχιακή ή διπλωματική εργασία πρέπει να συμπεριλαμβάνει την εξής δήλωση του/της συγγραφέα της: «Η παρούσα εργασία δεν αποτελεί -εν όλω ή εν μέρει- προϊόν κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας και κανένα τμήμα της ούτε στο σύνολό της έχει υποβληθεί προς απόκτηση άλλου πτυχίου ή τίτλου σ’ αυτό ή οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο ή εκπαιδευτικό ίδρυμα της ημεδαπής ή αλλοδαπής».

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Είναι δυνατή η πραγματοποίηση μέρους των σπουδών στην αλλοδαπή, με βάση τις συνεργασίες Erasmus του Παντείου Πανεπιστημίου, με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ.

Erasmus+ Κανονισμός Κινητικότητας ΠΜΣ “ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ»

 

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+

Το ERASMUS+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, που στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας καθώς και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας, σε όλους τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης (Ανώτατη Εκπαίδευση, Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Σχολική Εκπαίδευση, δραστηριότητες νεολαίας).

Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των χωρών μελών της καθώς και με εκείνα τρίτων χωρών. Επίσης, η προαγωγή της Ευρώπης των πολιτών, η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της άμεσης επαφής και των κοινών εκπαιδευτικών και άλλων ευκαιριών των νέων, καθώς και η ενεργοποίηση του συνολικού επιστημονικού δυναμικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική και πολιτική συνοχή της.

Σπουδές ERASMUS+

Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/τριες που μετακινούνται μέσω του προγράμματος ERASMUS+ Studies διανύουν μια περίοδο των σπουδών τους σε ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο πρόγραμμα, σε αντικατάσταση της αντίστοιχης περιόδου σπουδών στο Πανεπιστήμιό τους.

Το πρόγραμμα κινητικότητας ERASMUS+ παρέχει οικονομική ενίσχυση στους/στις μετακινούμενους φοιτητές/τριες, ανάλογα με τις εκάστοτε ισχύουσες διαπανεπιστημιακές συμφωνίες και τους κανονισμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Οι συμμετέχοντες/ουσες φοιτητές/τριες απαλλάσσονται από την πληρωμή διδάκτρων, εξέταστρων και τελών χρήσης βιβλιοθήκης στο ίδρυμα υποδοχής.

Όροι συμμετοχής στο πρόγραμμα φοιτητικής κινητικότητας ERASMUS+ σύμφωνα με τους Κοινοτικούς κανονισμούς είναι:

  • Οι μετακινούμενοι/ες φοιτητές/τριες να είναι πολίτες κράτους μέλους της Ένωσης ή να τους έχει αναγνωρισθεί από ένα κράτος μέλος το καθεστώς του απάτριδος, του πρόσφυγα ή του μόνιμου κατοίκου.
  • Οι μετακινούμενοι/ες να είναι εγγεγραμμένοι/ες στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος.
Η οικονομική ενίσχυση ERASMUS+:

Α) δεν προσφέρεται σε φοιτητές/τριες που έχουν λάβει προηγούμενη ενίσχυση ERASMUS+ ή σε φοιτητές/τριες που ενισχύονται από άλλο κοινοτικό πρόγραμμα,

Β) δεν αναστέλλει την παροχή εθνικής υποτροφίας, δανείου ή ενίσχυσης.

Η επιλογή των μετακινούμενων φοιτητών/τριών γίνεται από το ίδρυμα προέλευσής τους (το ίδρυμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι/ες σε πρόγραμμα σπουδών που οδηγεί στη λήψη τίτλου και στο οποίο θα επιστρέψουν για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να λάβουν τον τίτλο σπουδών τους).

Όροι και προϋποθέσεις επιλογής των υποψηφίων στο Πρόγραμμα Erasmus+ Σπουδές

Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για την κινητικότητα των φοιτητών/τριών του ΠΜΣ τίθενται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ετήσια Προκήρυξη που δημοσιεύει:

  1. Για το πρόγραμμα Erasmus+ κινητικότητα μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών για Σπουδές
    • Βαθμός πτυχίου (συντελεστής βαρύτητας 15%)
    • Ξένες Γλώσσες (συντελεστής βαρύτητας ομιλούμενης γλώσσας του Ιδρύματος υποδοχής: 25%). Το επίπεδο γλωσσομάθειας ορίζεται σύμφωνα με το CEFR και μοριοδοτείται ως εξής C3 6 μόρια, C1 5 μόρια, B2 4 μόρια, B1 3 μόρια, A2 2 μόρια, A1 1 μόριο.
    • Λόγοι Συμμετοχής στο Πρόγραμμα (Motivation) με αιτιολόγηση στα ελληνικά (50 μόρια max) (συντελεστής βαρύτητας 20%)
    • Συνέντευξη (50 μόρια max) (συντελεστής βαρύτητας 40%) Επιπλέον πιστοποιητικά, τα οποία συμπληρώνουν το «προφίλ» του/της υποψηφίου/ας (π.χ. Η/Υ, γνώση επιπλέον ξένων γλωσσών, συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια κ.ά.) αξιολογούνται κατά τη συνέντευξη από τον/την ακαδημαϊκό/τμηματικό συντονιστή/τρια.

Επίσης, ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να καταθέσει επιστολή 200-250 λέξεων περίπου (motivation letter), όπου θα εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους επιθυμεί να πραγματοποιήσει κινητικότητα Erasmus+, και η οποία θα συνεκτιμηθεί στην αξιολόγησή του/της κατά τη συνέντευξη.

  1. Για το πρόγραμμα Erasmus+ κινητικότητα μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών και υποψήφιων διδακτόρων για Πρακτική Άσκηση
    • Βαθμός Πτυχίου ή/και Μεταπτυχιακού x 15% (συντελεστής βαρύτητας)
    • Ξένες γλώσσες: συντελεστής βαρύτητας γλώσσας εργασίας /επικοινωνίας στον φορέα υποδοχής: x 25% (συντελεστής βαρύτητας)
    • Επιστολή κινήτρων (motivation letter) (50 μόρια μέγιστο) x 20% (συντελεστής βαρύτητας)
    • Συνέντευξη (50 μόρια μέγιστο) x 40% (συντελεστής βαρύτητας) Για τους/τις φοιτητές/τριες AMεΑ προβλέπεται υποστηρικτική διαδικασία για την οποία οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να ενημερωθούν στην ιστοσελίδα: https://erasmus.panteion.gr/index.php/news/21-programmes/624-students-with-disabilities

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Erasmus+:

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο: http://erasmus.panteion.gr

Πρακτική Άσκηση στην Ευρώπη ERASMUS+

Τα ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής του Τμήματος Κοινωνιολογίας για την πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών φοιτητών στην Ευρώπη (Erasmus Placement) είναι:

Η πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης είναι δυνατή στο τελευταίο δ' εξάμηνο κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του/της επιβλέποντα/ουσας καθηγητή/τριας.

Απαιτείται πολύ καλή γνώση της γλώσσας επικοινωνίας στον φορέα υποδοχής.

Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει συνάφεια της πρακτικής άσκησης με το θέμα της διπλωματικής εργασίας.

Ακαδημαϊκά κριτήρια επιλογής για Πρακτική Άσκηση στην Ευρώπη (panteion.gr) Για περισσότερες πληροφορίες για την Πρακτική Άσκηση Erasmus+:

Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάντειο Πανεπιστήμιο:

https://erasmus.panteion.gr/index.php/programs/internship-in-europe-outgoing-students