Κοινωνικές υπηρεσίες για ανηλίκους: Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας. Η εμπειρία του Κεμπέκ

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη & Εγκληματολογία 1/2010, 12-17.

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά που βρίσκονται σε δυσκολία και τις οικογένειές τους στην Επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά.

Κοινωνικά προβλήματα και ποινικός έλεγχος

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη 1/2002, 47-58.

Στη δημοσίευση εξετάζεται η δυνατότητα του δικαστικού μηχανισμού να ελέγξει κοινωνικά προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές, όπως η παιδική κακοποίηση, η ενδοσυζυγική βία και η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Criminal Victimisation in Greece and the Fear of Crime: A 'Paradox' for Interpretation

Christina M. Zarafonitou, International Review of Victimology, 16 (3), 2009, 277-300.

 

The measurement of victimisation was rare and sporadic in Greece until 2005 when it was included in the EU International Crime Survey (EUICS). Many findings are highly interesting as for example those concerning corruption. 

Attachments:
Download this file (Zarafonitou-IRV.pdf)CRIMINAL VICTIMISATION IN GREECE AND THE FEAR OF CRIME: A 'PARADOX' FOR INTERPRE[CRIMINAL VICTIMISATION IN GREECE AND THE FEAR OF CRIME: A 'PARADOX' FOR INTERPRETATION]599 kB

Περισσότερα...

Αποτίμηση της βαρύτητας των ποινών

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη 8-9/2002, 944-947.

Η ιδέα αυτής της έρευνας ξεκίνησε από το θέμα του διδακτορικού μου που αφορούσε την άγνοια του νόμου. Ξεκινώντας από την αρχή ότι η άγνοια του νόμου και της ποινής δεν γίνεται δεκτή σύμφωνα με το άρθρο 30 Ελλ. ΠΚ. Θελήσαμε να δούμε πόσο εκτεταμένη είναι η άγνοια όσον αφορά τις ποινές και ταυτόχρονα ποια ποινή θα επέλεγαν οι ερωτώμενοι είχαν στη διάθεσή τους έναν πίνακα που περιείχε όλες τις ποινές που προβλέπονταν γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

 

Από την ανταποδοτική στην αποκαταστατική δικαιοσύνη: τιμωρητικότητα ή άμβλυνση των συγκρούσεων;

Χριστίνα Μ. Ζαραφωνίτου. Η Εγκληματολογία απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις. Επετειακό Συνέδριο για τα 30 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Δ/νση έκδ. Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σ.σ. 115-129

 

Το jus puniendi απασχόλησε την ελληνική σκέψη της κλασικής Αθήνας κατά την οποία η ποινή δεν αποτελούσε μιαν απλή εκδίκηση αλλά είχε ως στόχο την επίτευξη κοινωνικού οφέλους. Η παρούσα μελέτη, μέσα από μια σύντομη αναδρομή στα στάδια εξέλιξης της ποινικής φιλοσοφίας, εστιάζει στη σύγχρονη πραγματικότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από την αποκαλούμενη ‘νέα τιμωρητικότητα’, αποσκοπώντας περισσότερο στην άμβλυνση των κοινωνικών ανασφαλειών παρά στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του θύματος γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αμφίσημος. Έντονος προβληματισμός διατυπώνεται σχετικά με τα όρια των δικαιωμάτων των θυμάτων και την ανάγκη ανάπτυξης δεοντολογίας στο πλαίσιο της Θυματολογίας, έτσι ώστε η αντίδραση στη θυματοποίηση να μην οδηγεί σε ανταποδοτικές στάσεις ως προς τον δράστη αλλά να επιζητείται, με τη συμβολή των δύο μερών, η καλύτερη λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Υποκατηγορίες

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Βρίσκεστε εδώ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ