Θυματοποίηση και φόβος του εγκλήματος των φοιτητών χρηστών του διαδικτύου

Σχολιασμένη παρουσίαση ερευνητικών πορισμάτων ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου Με τη συνεργασία Ευαγγελίας Κουμεντάκη, MRs Εγκληματολογίας και Ερευνητικής Ομάδας Φοιτητών Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου*

Attachments:
Download this file (Internet_ZARAFONITOY.pdf)Internet_ZARAFONITOY.pdf[ ]289 kB

Στάσεις απέναντι στη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑ, Δρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Το επισυναπτόπμενο κείμενο επιχειρεί να αναδείξει επιμέρους όψεις της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής μέσα από την εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των πολιτών απέναντι στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και την aποκαταστατική δικαιοσύνη σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα. This text attempts to highlight different aspects of participatory criminal policy in Greece by researching citizens’ attitudes towards the Local Crime Prevention Councils and restorative justice in low, median and high crime areas in Athens.

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η αντιμετώπισή του

 Ιάκ. Φαρσεδάκης                                                                             

 Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου - 19/5/2009

 

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Προσφέρει φθηνή και εύκολη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε μια εκτεταμένη δεξαμενή πληροφοριών.

Εν τούτοις, με ένα δισεκατομμύριο χρήστες ανά την υφήλιο, με πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατό να επιτρέψει και μια παράνομη, ακόμη και επιθετική χρήση του, πράγμα που συμβαίνει καθημερινά, ολοένα και πιο συχνά.

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου. Δεν πρέπει να είναι κανείς αφελής για να το αρνηθεί, ούτε κινδυνολόγος για να υπερβάλλει σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από την κακή χρήση του.

Το κυβερνοέγκλημα αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και οικονομικής ύφεσης.

Δείτε το συνημμένο

Κρίση αξιών και Εγκληματολογία Η οπτική των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΙΑΚΩΒΟΥ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ, Ομ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας

Οι κάθε λογής κρίσεις που παρατηρούνται στις ανθρώπινες κοινωνίες γεννούν και κρίσεις αξιών. Η σημερινή κρίση αξιών είναι ορατή σε δύο επίπεδα: σε εκείνο της καθημερινής πραγματικότητας και σε εκείνο της θεωρίας. Οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην επιστήμη της Εγκληματολογίας είναι σημαντικές, ιδιαίτερα στο πεδίο της Επιστημολογίας, της Μεθοδολογίας, της Θεωρίας και της Έρευνας. Η πρόκληση για την Εγκληματολογία είναι να λάβει σοβαρά υπόψη της το μήνυμα της κρίσης και να επωφεληθεί απ’ αυτό. Να αναθεωρήσει αρκετά, ώστε να ανταποκριθεί στις επιστημονικές επιταγές, αλλά και στις κοινωνικές αναμονές. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ερήμην των αξιών. Μια επιστήμη χωρίς αξίες δεν έχει καμιάν αξία.

The different crisis observed in human societies create also value crisis. The current crisis of values is visible in two levels. In the level of the everyday life and of the theory. The consequences for Criminology are important particularly in the fields of Scientology, Methodology, Theory and Research. The challenge for Criminology is to take in consideration seriously the message of this crisis, and to re-evaluate some things. This cannot be done apart from the values.

Δείτε το συνημμένο

Attachments:
Download this file (2. MEL_FARSEDAKHS.indd.pdf)2. MEL_FARSEDAKHS.indd.pdf[ ]186 kB

Ημερίδα με θέμα: "Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης"

Την Τετάρτη  30 Ιανουαρίου , και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο Δ2 της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, έλαβε χώρα ημερίδα με θέμα:"Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης", που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπιση της",  το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Επισυνάπτονται τα πρακτικά της Ημερίδας

Attachments:
Download this file (Πρακτικά Ημερίδας 30-1-2013.pdf)ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ[ ]2031 kB

Υποκατηγορίες

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Βρίσκεστε εδώ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ