Εισήγηση στο Μάθημα "Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία"

Περίληψη

Οι εκτεταμένες γεωπολιτικές αλλαγές τις τελευταίες δύο δεκαετίες στην Ευρώπη αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, επέδρασαν καταλυτικά στην εξέλιξη του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Η κατάργηση των εσωτερικών συνόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών, δημιούργησαν νέες ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εγκληματικών δραστηριοτήτων οργανωμένων εγκληματικών δικτύων, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων αγορών και κατ’ επέκταση την αύξηση των παρανόμων κερδών τους. Παράλληλα, η χρήση των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου αξιοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις για την προετοιμασία, συντονισμό και διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά και για την διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού ριζοσπαστικοποίησης. Πρόκειται για μια διαρκή απειλή, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της οποίας είναι δυνατή μόνο μέσα από συλλογικές προσπάθειες των κρατών στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, η διεθνής αστυνομική συνεργασία θεωρείται απολύτως αναγκαία για τον συντονισμό και την υποστήριξη των σύνθετων προσπαθειών και δράσεων των διωκτικών αρχών των κρατών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη συνεχώς αυξανόμενη απειλή του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. 

Εμπειρική διερεύνηση της υποτροπής στο πλαίσιο του ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ για την κοινωνική επανένταξη των αποφυλακισμένων

Περίληψη

Η υποτροπή των αποφυλακισμένων αποτελεί ζήτημα που δεν έχει τύχει συστηματικής εμπειρικής διερεύνησης στην Ελλάδα. Κατόπιν τούτου, επισημαίνεται πρωτίστως η περιορισμένη γνώση αναφορικά με τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου στη χώρας μας. Παράλληλα, η επισκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας αναδεικνύει την επικέντρωση των εγκληματολόγων κατά τις τελευταίες δεκαετίες στην εξέταση σχετικών παραγόντων διακινδύνευσης», αλλά και «προστατευτικών» παραγόντων. Με την παρούσα εμπειρική έρευνα επιδιώκεται ο εντοπισμός και η ανάδειξη τέτοιων παραγόντων σύμφωνα με το βίωμα και τις προτάσεις αποφυλακισμένων.

Κριτική προσέγγιση των ηθικών πανικών

«Κριτική προσέγγιση των ηθικών πανικών»

Χριστίνας Ζαραφωνίτου, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Παρέμβαση στην Ημερίδα «Ηθικός Πανικός, Κοινωνία και Δικαιώματα» που πραγματοποιήθηκε στη μνήμη του Stanley Cohen στις 7/12/2013 στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, του ΠΜΣ «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του ΕΚΠΑ, του ΠΜΣ «Κοινωνικές διακρίσεις, μετανάστευση και ιδιότητα του πολίτη» του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Αθηναίων

Το άρθρο δημοσιεύεται στο: Καρύδης Β.-Χουλιάρας Aθ. (Επιμ.), Ηθικοί Πανικοί, Εξουσία και Δικαιώματα. Σύγχρονες Προσεγγίσεις. Εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη, 2015: 141-144.

Διακριθείσες Διπλωματικές Εργασίες

  • Εγκληματολογική προσέγγιση του «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ φον Κλάιστ*  (Μαρίας Αναγνοπούλου)
  • Σχέση ποινής και τιμωρίας: διερεύνηση στάσεων αποφυλακισθέντων* (Έλλης Ανίτση)

Gated communities και φόβος του εγκλήματος: η περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού

Μαρία Κράνη, Άντα Σορώτου, Κοινωνιολόγοι, Μ.Δ.Ε. Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών «Εγκληματολογία» Παντείου Πανεπιστημίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί κατά πόσο το Ολυμπιακό Χωριό μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «περιφραγμένη κοινότητα», καθώς επίσης και αν συναρτάται με τη εκδήλωση ή μη αισθημάτων φόβου του εγκλήματος των κατοίκων του. Για την πραγματοποίηση της μελέτης διενεργήθηκε πρωτογενής έρευνα με επιτόπια, μη συμμετοχική παρατήρηση και συνεντεύξεις σε κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού και εκπροσώπους των εκεί εγκαταστημένων φορέων.

ABSTRACT

The purpose of the current study is to investigate whether the Olympic Village bears the characteristics of a gated community as well as whether emotions of fear of crime exist or not amongst the residents. For this study, be realized primary research was carried out on site with non-participatory observation and interviews to Olympic Village’s residents.

 

Το παρόν αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της εργασίας που εκπονήθηκε από τις συγγραφείς την άνοιξη 2017  στο πλαίσιο του μαθήματος «Πόλη και εγκληματικότητα, Αίσθημα ανασφάλειας, Τιμωρητικότητα» του Π.Μ.Σ. «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου, με διδάσκουσα και Επιστημονικά Υπεύθυνη την Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου.

Attachments:
Download this file (ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ.pdf)ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ.pdf[ ]982 kB

Υποκατηγορίες

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Βρίσκεστε εδώ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ