Υποτροπή αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Eρευνητικές προτάσεις με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης σχετικά με το φαινόμενο

Χ. Ζαραφωνίτου (Επιστ.Υπεύθ.), Ε. Κοντοπούλου, Μ. Λεμπέση, Κ. Πανάγος, “Υποτροπή αποφυλακισμένων στην Ελλάδα: Eρευνητικές προτάσεις με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων πηγών πληροφόρησης σχετικά με το φαινόμενο”, στο Χ. Ζαραφωνίτου, (Επιστ. Διεύθυνση), Πρακτικά 1ου Ετήσιου Συνεδρίου με θέμα:  ‘ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Η  πορεία  προς    την  κοινωνική  επανένταξη’, Επιμέλεια: Φωτεινή Μηλιώνη, Συνεργασία: Πηνελόπη Κόλλια, ΔΙΟΝΙΚΟΣ, Αθήνα 2018, σ.σ. 41-84.​

Attachments:
Download this file (praktika synedriou epanodou Zarafonitou 2 - read.pdf)Πρακτικά Συνεδρίου[ ]906 kB

Στοιχεία περιβαλλοντικής υποβάθμισης και φόβος του εγκλήματος. Η περίπτωση των graffiti στο κέντρο της Αθήνας

Χριστίνας Ζαραφωνίτου, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Διευθύντριας Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας και Εργαστηρίου Αστεακής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με τη Συνεργασία της Ελένης Κοντοπούλου, Δικηγόρου-Δρα Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου & των Μεταπτυχιακών φοιτητών Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Αθανασίας Αγριόγιαννη, Έλλης Ανίτση, Αντωνίας Γεώργα, Νίκου Καραγιάννη, Γεωργίας Καρυδάκη, Αναστασίας Νάτση, Παναγιώτη Παπαδόπουλου, Αγγελικής Πεπόνη, Χριστίνας Σπηλιωτοπούλου, Ελευθέριου Φλεριανού.

Πόλη και εγκληματικότητα, αίσθημα ανασφάλειας και τιμωρητικότητα

Διδάσκουσα: Καθηγήτρια Χριστίνα Ζαραφωνίτου

Επιστημονική συνεργάτις: Δρ Αναστασία Χαλκιά

Κατά τη λήξη του μαθήματος «Πόλη και εγκληματικότητα, αίσθημα ανασφάλειας και τιμωρητικότητα» οι μεταπτυχιακοί φοιτητές κλήθηκαν να συντάξουν ένα μικρό κείμενο αναφορικά με τον τομέα στον οποίο θα έδιναν άμεση προτεραιότητα, εάν ήταν υπεύθυνοι αντεγκληματικής πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα κείμενα των φοιτητών αναδύεται ένα ευρύ φάσμα τομέων προτεραιοποίησης της αντεγκληματικής πολιτικής με ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιοργάνωση και στην εκπαίδευση της αστυνομίας, στην έγκαιρη απονομή δικαιοσύνης, στη σωφρονιστική και μετασωφρονιστική μέριμνα καθώς και στη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική. Επιπρόσθετα, προτείνεται επικέντρωση στην πρόληψη ειδικών μορφών εγκληματικότητας, όπως οι κλοπές/διαρρήξεις, το οικονομικό και το οργανωμένο έγκλημα. Περαιτέρω, η αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων απασχολεί ιδιαίτερα τους φοιτητές, καθότι καθίσταται –μεταξύ άλλων- σημαίνουσα για την εξέλιξη της εγκληματικότητας στο μέλλον. Τέλος, η χάραξη και η οργάνωση της αντεγκληματικής πολιτικής, όπως επισημαίνεται, δεν μπορεί να καταστεί ορθολογικά και συντεταγμένα εφικτή, δίχως την ίδρυση ενός Ινστιτούτου Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Οι φοιτητές αφουγκράζονται τα επιμέρους ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σε σχέση με το εγκληματικό φαινόμενο και προτάσσουν συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπισή τους. Επιπρόσθετα, αναδεικνύουν τη δυσκολία του έργου της αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία καλείται να επανεφευρίσκει συνεχώς, με τρόπο ορθολογικό, επιστημονικό και υπό το πρίσμα των δικαιωμάτων του ανθρώπου, τις απαντήσεις της απέναντι στο έγκλημα, στον παθόντα και στον δράστη.

Δείτε το συνημμένο για περισσότερες λεπτομέρειες

Εγκληματολογικές μελέτες: Η δίγλωσση έκδοση του Π.Μ.Σ. "Εγκληματολογία"

Δείτε τα συνημμένα αρχεία (Τόμος 1,2,3 & 4)

Attachments:
Download this file (Criminological studies Vol 1.pdf)Τόμος 1[ ]4988 kB
Download this file (Criminological studies Vol 2.pdf)Τόμος 2[ ]4149 kB
Download this file (Criminological studies Vol 3.pdf)Tόμος 3[ ]4107 kB
Download this file (Criminological studies Vol 4.pdf)Τόμος 4[ ]4524 kB

Απόψεις και σχόλια περί Bullying και όχι μόνον...

Δείτε το συνημμένο αρχείο

 
Μεταφόρτωση αυτού του αρχείου (Bullying.pdf)Bullying.pdf      

 

Εργασία για το Βιασμό

Διαβάστε την εργασία της Σεβαστής Λαζάρου που παρουσιάστηκε στο μάθημα του Καθ.Α.Μαγγανά "Αντεγκληματική Πολιτική", τον Ιανουάριο 2010.

ΑΠΟΨΗ - Περί όρων και ορολογίας στην Εγκληματολογία

ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η ορολογία αποτελεί «το σύνολο των ειδικών όρων που χρησιμο- ποιούνται σε συγκεκριμένο γνωστικό ή επαγγελματικό χώρο» . Είναι σαφές, ωστόσο, ότι ανάλογα με το επιστημονικό/γνωστικό πεδίο, η ορολογία είναι λιγότερο ή περισσότερο ‘συμπαγής’. Έτσι, μικρές ή κα-θόλου διαφοροποιήσεις θα καταγραφούν στα μαθηματικά, τη φυσική ή ακόμα και τη νομική ενώ μεγαλύτερος ‘πλουραλισμός’ χαρακτηρίζει το γνωστικό πεδίο των κοινωνικών επιστημών. Στη δεύτερη αυτή κατηγορία εντάσσεται και η Εγκληματολογία. Πολλώ μάλλον όταν και για τον ορισμό της ίδιας δεν υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων. Ενδεικτικά τα αναφερόμενα στην εισαγωγή της πρώτης έκδοσης του Sage Dictionary of Criminology , όπου οι επιμελητές έκδοσης αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει, λοιπόν, ένας ορισμός της εγκληματολογίας σε αυτό το λεξικό αλλά ένα πλήθος θορυβωδών και συζητήσιμων εγκληματολογικών οπτικών, οι οποίες από μόνες τους συχνά εξαρτώνται και τροφοδοτούνται από γνώσεις και προβληματισμούςπουπηγάζουν από αλλού».

 

Attachments:
Download this file (APOPSH-ZARAFONITOY.indd.pdf)APOPSH-ZARAFONITOY.indd.pdf[ ]105 kB

Θυματοποίηση και φόβος του εγκλήματος των φοιτητών χρηστών του διαδικτύου

Σχολιασμένη παρουσίαση ερευνητικών πορισμάτων ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου Με τη συνεργασία Ευαγγελίας Κουμεντάκη, MRs Εγκληματολογίας και Ερευνητικής Ομάδας Φοιτητών Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου*

Attachments:
Download this file (Internet_ZARAFONITOY.pdf)Internet_ZARAFONITOY.pdf[ ]289 kB

Στάσεις απέναντι στη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑ, Δρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Το επισυναπτόπμενο κείμενο επιχειρεί να αναδείξει επιμέρους όψεις της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής μέσα από την εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των πολιτών απέναντι στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και την aποκαταστατική δικαιοσύνη σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα. This text attempts to highlight different aspects of participatory criminal policy in Greece by researching citizens’ attitudes towards the Local Crime Prevention Councils and restorative justice in low, median and high crime areas in Athens.

Κρίση αξιών και Εγκληματολογία Η οπτική των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΙΑΚΩΒΟΥ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ, Ομ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας

Οι κάθε λογής κρίσεις που παρατηρούνται στις ανθρώπινες κοινωνίες γεννούν και κρίσεις αξιών. Η σημερινή κρίση αξιών είναι ορατή σε δύο επίπεδα: σε εκείνο της καθημερινής πραγματικότητας και σε εκείνο της θεωρίας. Οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην επιστήμη της Εγκληματολογίας είναι σημαντικές, ιδιαίτερα στο πεδίο της Επιστημολογίας, της Μεθοδολογίας, της Θεωρίας και της Έρευνας. Η πρόκληση για την Εγκληματολογία είναι να λάβει σοβαρά υπόψη της το μήνυμα της κρίσης και να επωφεληθεί απ’ αυτό. Να αναθεωρήσει αρκετά, ώστε να ανταποκριθεί στις επιστημονικές επιταγές, αλλά και στις κοινωνικές αναμονές. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ερήμην των αξιών. Μια επιστήμη χωρίς αξίες δεν έχει καμιάν αξία.

The different crisis observed in human societies create also value crisis. The current crisis of values is visible in two levels. In the level of the everyday life and of the theory. The consequences for Criminology are important particularly in the fields of Scientology, Methodology, Theory and Research. The challenge for Criminology is to take in consideration seriously the message of this crisis, and to re-evaluate some things. This cannot be done apart from the values.

Δείτε το συνημμένο

Attachments:
Download this file (2. MEL_FARSEDAKHS.indd.pdf)2. MEL_FARSEDAKHS.indd.pdf[ ]186 kB

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η αντιμετώπισή του

 Ιάκ. Φαρσεδάκης                                                                             

 Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου - 19/5/2009

 

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Προσφέρει φθηνή και εύκολη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε μια εκτεταμένη δεξαμενή πληροφοριών.

Εν τούτοις, με ένα δισεκατομμύριο χρήστες ανά την υφήλιο, με πρόσβαση σε 75 εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατό να επιτρέψει και μια παράνομη, ακόμη και επιθετική χρήση του, πράγμα που συμβαίνει καθημερινά, ολοένα και πιο συχνά.

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου. Δεν πρέπει να είναι κανείς αφελής για να το αρνηθεί, ούτε κινδυνολόγος για να υπερβάλλει σχετικά με τις απειλές που προέρχονται από την κακή χρήση του.

Το κυβερνοέγκλημα αναπτύσσεται ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικών κρίσεων και οικονομικής ύφεσης.

Δείτε το συνημμένο

Βρίσκεστε εδώ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ