Εις μνήμην Α.Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου

Τα μέλη ΔΕΠ, οι Ομότιμοι Καθηγητές και οι διδάσκοντες του Τομέα και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εκφράζουν την βαθιά θλίψη τους για το θάνατο της Ομότιμης Καθηγήτριας Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου.  

Η δύο φορές Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Αλίκη Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη των σπουδών της Εγκληματολογίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η δημιουργία ήδη από το 1984 του πρώτου Μεταπτυχιακού Σεμιναρίου Εγκληματολογικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη των εγκληματολογικών σπουδών και την επίσημη αναγνώρισή τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο. 

Το  ενδιαφέρον της για την Εγκληματολογία συνδυάστηκε με τη δράση της στο χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως Πρόεδρος τόσο του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όσο και της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, της οποίας ήταν και ιδρύτρια. 

Το έργο της έχει τύχει αναγνώρισης στην Ελλάδα και διεθνώς και οι διάδοχοί της το ανέδειξαν και το υποστήριξαν ώστε να αποτελέσει σημαντικό επιστημονικό και κοινωνικό κεφάλαιο.  

Ο Τομέας και το Π.Μ.Σ. Εγκληματολογίας, θα διοργανώσουν στη μνήμη της σειρά επιστημονικών δράσεων αρχής γενομένης από την έκδοση ενός Ειδικού Τεύχους του περιοδικού «Εγκληματολογία» (εκδ.Νομική βιβλιοθήκη) που θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της, με τίτλο «Εγκληματολογία και δικαιώματα του ανθρώπου στον 21ο αιώνα». 

Ανακοίνωση Καλοκαιριού

Προγραμματισμός εισαγωγικών εξετάσεων 2018-19

Δείτε το συννημένο.

8 Μαρτίου 2018: Ημέρα της Γυναίκας

Δείτε το συννημένο.

Προγραμματισμός Εαρινού Εξαμήνου 2017-2018

(δείτε το συννημένο)

Τριμελείς Επιτροπές Διπλωματικών Εργασιών

(δείτε το συννημένο)

Χριστουγεννιάτικες Ευχές

(Δείτε το συννημένο)

Πρόγραμμα Διδασκαλίας Χειμερινών Εξαμήνων Ακαδημαϊκού Έτους 2017-2018

(δείτε το συννημένο)

Attachments:
Download this file (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕ 2017-18.pdf)ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΕ 2017-18[ ]240 kB

Υποκατηγορίες

 • Εκδηλώσεις
 • ΕΡΕΥΝΕΣ

  «Θυματοποίηση, ανασφάλεια και καταγραφή αναγκών των αστέγων του Δήμου Καλλιθέας»

   
  ΠΕΡΙΛΗΨΗ
   
  Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καλλιθέας, με σκοπό την καταγραφή των αστέγων της περιοχής, των αναγκών και ανασφαλειών τους, καθώς και τυχόν θυματοποίησής τους. Μέσα από συνεντεύξεις και επιτόπια παρατήρηση, επιχειρήθηκε η μελέτη της καθημερινότητάς τους και των συνδεομένων με την έλλειψη στέγης προβλημάτων. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της έρευνας, επισημαίνεται η ανάγκη διαμόρφωσης μιας σφαιρικής κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του διαρκώς εντεινόμενου προβλήματος των αστέγων.
  Attachments:
  Download this file (Άστεγοι Δ.Καλλιθέας Τελική έκθεση.pdf)Άστεγοι Δ.Καλλιθέας Τελική έκθεση[Άστεγοι Δ.Καλλιθέας Τελική έκθεση]1267 kB
 • Συνέδρια

  Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας

   

  Το ΠΜΣ "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της" του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και ο Σύλλογος Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου διοργάνωσαν με επιτυχία Διεθνές Συνέδριο στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2011 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: "Το επάγγελμα του εγκληματολόγου σήμερα: περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές".

  Αντικείμενο του Συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μεταξύ Ελλήνων και ξένων εγκληματολόγων, σχετικά με την επαγγελματική οριοθέτηση του κλάδου της Εγκληματολογίας και των πεδίων δράσης και εφαρμογής της, με απώτερο στόχο την ανάδειξη της χρησιμότητας του ρόλου της Εγκληματολογίας, η οποία εκτός από το αναπτυγμένο ακαδημαϊκό της σκέλος έχει έντονη τη διάσταση και της επαγγελματικής εφαρμογής. Στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου συμμετείχαν καταξιωμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, δραστηριοποιούμενοι τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και σε φορείς και οργανισμούς εγκληματολογικού χαρακτήρα, ενώ τις παρακολούθησαν επιστήμονες προερχόμενοι από ποικίλα επιστημονικά πεδία, δόκτορες, υποψήφιοι διδάκτορες, φοιτητές προερχόμενοι από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα, κ.ά.

  Περισσότερα εδώ

 • Άλλες δραστηριότητες
Βρίσκεστε εδώ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ