Πολιτική Απορρήτου - Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Η παρούσα πολιτική απορρήτου σας ενημερώνει για τα δικαιώματά σας και τον τρόπο και το εύρος της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την ιστοσελίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η πολιτική απορρήτου έχει πλήρως συμμορφωθεί με τον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR 2016/679 – General Data Protection Regulation).

Στο πλαίσιο της δραστηριότητας και του σκοπού του, το Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων, κατά τα προβλεπόμενα στον ΓΚΠΔ και την ελληνική νομοθεσία.

Για το κείμενο του Κανονισμού μπορείτε να πατήσετε στο link https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=CELEX:32016R0679.

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) απαιτεί κάθε πληροφορία προς το υποκείμενο των δεδομένων για την επεξεργασία των δεδομένων του να γίνεται σε συνοπτική, διαφανή, κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή. Για τον λόγο αυτό σας ενημερώνουμε για τα εξής:

  1. Υπεύθυνος Επεξεργασίας – Στοιχεία επικοινωνίας

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» του Τμήματος Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών έχει υπεύθυνο επεξεργασίας με τα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση Έδρας: Λ. Συγγρού 136, 17167 Καλλιθέα, κτήριο Κεντρικής Διοίκησης, 3ος όροφος  

Τηλέφωνο/ Fax:  +30 2109201458

E – mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  1. Τι είναι τα προσωπικά δεδομένα:

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του ΓΚΠΔ, δεδομένο προσωπικού χαρακτήρα συνιστά «κάθε πληροφορία που αφορά ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο («υποκείμενο των δεδομένων»). Το ταυτοποιήσιμο φυσικό πρόσωπο είναι εκείνο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί, άμεσα ή έμμεσα».

  1. Ποια προσωπικά δεδομένα συλλέγονται και πώς;

Τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγει και επεξεργάζεται το Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου είναι μόνο αυτά που είναι απαραίτητα για τον εκάστοτε συγκεκριμένο και σαφώς ορισμένο σκοπό.

Η επεξεργασία των δεδομένων σας θεμελιώνεται στη λήψη συγκατάθεσης από εσάς και το «Π.Μ.Σ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ακολουθεί τις προβλεπόμενες από το Νόμο διαδικασίες για τη λήψη αυτής.   

ΔΕΝ συλλέγουμε ειδικές κατηγορίες προσωπικών σας δεδομένων, δηλαδή δεδομένων
«που αποκαλύπτουν τη φυλετική ή εθνική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις ή τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, καθώς γενετικά δεδομένα, βιομετρικά δεδομένα με σκοπό την αδιαμφισβήτητη ταυτοποίηση προσώπου, δεδομένα που αφορούν την υγεία ή δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό» (άρθρο 9 παρ. 1 ΓΚΠΔ) ή δεδομένων που αφορούν «ποινικές καταδίκες και αδικήματα» (άρθρο 10 ΓΚΠΔ).

  1. Για ποιους σκοπούς γίνεται η επεξεργασία και ποια η νομική της βάση;

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων εκτελείται σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ (άρθρο 6 ΓΚΠΔ- νομιμότητα της επεξεργασίας) και την ισχύουσα νομοθεσία.

  1. Ποιοι είναι οι αποδέκτες των προσωπικών μου δεδομένων;

Πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα έχει το προσωπικό του Πανεπιστημίου, στα πλαίσια της εκτέλεσης των καθηκόντων που του ανέθεσε το Πανεπιστήμιο ως υπεύθυνος επεξεργασίας.

Σε περίπτωση που το «Π.Μ.Σ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» είναι υποχρεωμένο να κοινοποιεί τα προσωπικά σας δεδομένα σε διάφορους τρίτους αποδέκτες όπως Δημοσίους Φορείς ή Ανεξάρτητες Αρχές αυτό γίνεται υπό τον όρο της διασφάλισης του απορρήτου.

  1. Πόσο χρόνο διατηρούνται τα δεδομένα μου;

Στο Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» περιορίζεται στο ελάχιστο η επεξεργασία των δεδομένων σας (αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων). Τα δεδομένα αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία μόνο στον βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη των σκοπών που αναφέρονται στην παρούσα Πολιτική και αποθηκεύονται για όσο χρονικό διάστημα είναι απολύτως απαραίτητο για την επίτευξη των συγκεκριμένων επιδιωκόμενων σκοπών.

Σε κάθε περίπτωση, το κριτήριο που χρησιμοποιείται για τον καθορισμό της περιόδου αποθήκευσης βασίζεται στη συμμόρφωση με τις προθεσμίες που τάσσονται από το νόμο και τις αρχές της ελαχιστοποίησης των δεδομένων, του περιορισμού της αποθήκευσης ή της ορθολογικής διαχείρισης των αρχείων μας.

  1. Καταγραφή δεδομένων στην ιστοσελίδα μας

α. Cookies

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιστότοπός μας και οι σελίδες του χρησιμοποιούν τα λεγόμενα cookies. Τα cookies δεν προκαλούν ζημιά στον υπολογιστή σας και δεν περιέχουν ιούς. Σκοπός των cookies είναι να κάνουν τον ιστότοπό μας πιο φιλικό προς τον χρήστη, αποτελεσματικό και ασφαλέστερο. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που τοποθετούνται στον υπολογιστή σας και αποθηκεύονται από το πρόγραμμα περιήγησης.

Η ιστοσελίδα καθεαυτή δεν χρησιμοποιεί cookies, αλλά ενδέχεται υλικό το οποίο ενσωματώνεται σε μια ανάρτηση, όπως βίντεο, ήχος, κλπ να χρησιμοποιούν cookies της εκάστοτε πηγής.

Προσωρινά cookies για όσο διαρκεί η συνεδρία, αποθηκεύονται μόνο αν επιλέξουν οι επισκέπτες να ενεργοποιήσουν τις ρυθμίσεις προσβασιμότητας.

Αν έχετε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε στον ιστότοπο, θα δημιουργήσουμε ένα προσωρινό cookie για να προσδιορίσουμε αν ο φυλλομετρητής σας δέχεται cookies. Το cookie δεν περιέχει προσωπικές πληροφορίες και θα διαγράφει μόλις κλείσετε τον φυλλομετρητή σας.

Όταν συνδεθείτε, θα δημιουργήσουμε επίσης διάφορα cookies για να αποθηκεύσετε τις πληροφορίες σύνδεσης και τις επιλογές οθόνης. Τα cookie εισόδου διαρκούν για δύο ημέρες και τα cookie επιλογών οθόνης διαρκούν για ένα χρόνο. Αν επιλέξετε “Να με θυμάσαι”, η σύνδεσή σας θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Αν αποσυνδεθείτε από το λογαριασμό σας, τα cookie σύνδεσης θα καταργηθούν.

Εάν επεξεργαστείτε ή δημοσιεύσετε ένα άρθρο, ένα επιπλέον cookie θα αποθηκευτεί στο πρόγραμμα περιήγησης. Αυτό το cookie δεν περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα και υποδεικνύει απλώς το post ID του άρθρου που μόλις επεξεργαστήκατε. Λήγει μετά από 1 ημέρα.

β. Αρχεία καταγραφής διακομιστή

Ο πάροχος αυτού του ιστοτόπου και των σελίδων του συλλέγει αυτόματα και αποθηκεύει πληροφορίες στα λεγόμενα αρχεία καταγραφής διακομιστών, τα οποία το πρόγραμμα περιήγησης σας επικοινωνεί αυτόματα σε εμάς.

Στις πληροφορίες αυτές περιλαμβάνονται:

  • Ο τύπος και η έκδοση του προγράμματος περιήγησης που χρησιμοποιήθηκε
  • Το χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα
  • Η διεύθυνση URL παραπομπής
  • Το όνομα κεντρικού υπολογιστή του υπολογιστή που έχει πρόσβαση
  • Η ώρα της αίτησης του διακομιστή
  • Η διεύθυνση IP

Αυτά τα δεδομένα δεν συγχωνεύονται με άλλες πηγές δεδομένων.

Ο διαχειριστής του δικτυακού τόπου έχει έννομο συμφέρον για την τεχνική απεικόνιση χωρίς σφάλματα και τη βελτιστοποίηση του ιστοτόπου. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να καταγράφονται τα αρχεία καταγραφής διακομιστή.

Αυτά τα δεδομένα επεξεργάζονται για επίλυση προβλημάτων και διαδικτυακή προστασία από επιθέσεις.

Πρόσβαση στα δεδομένα αυτά έχουν οι διαχειριστές της Διεύθυνσης Μηχανοργάνωσης (NOC) και συγκεκριμένοι εξουσιοδοτημένοι εξωτερικοί συνεργάτες. Αυτά τα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με προσωποποιημένες (ταυτοποιημένες) πληροφορίες.

  1. Πώς προστατεύονται τα δεδομένα μου;

Στο «Π.Μ.Σ. ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται υποβάλλονται σε σύννομη και θεμιτή επεξεργασία με διαφανή τρόπο σε σχέση με το υποκείμενο των δεδομένων, συλλέγονται αποκλειστικά για συγκεκριμένους και νόμιμους σκοπούς, είναι επαρκή, είναι ακριβή και ενημερωμένα, διατηρούνται αποκλειστικά εντός του καθορισμένου χρονικού πλαισίου και όχι περισσότερο και τίθενται σε επεξεργασία με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη προστασία τους.

Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά κρυπτογραφημένες συνδέσεις για την επικοινωνία με τη σελίδα (https) και υιοθετούμε και όλα τα αντίστοιχα μέτρα που έχει λάβει η Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης (NOC), σχετικά με τη προστασία των δεδομένων και της επικοινωνίας.

  1. Ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ως υποκείμενα δεδομένων έχετε τα ακόλουθα δικαιώματα:

  • Το δικαίωμα πληροφόρησης για τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα προσωπικά σας δεδομένα.
  • Το δικαίωμα πρόσβασης: Μπορείτε να ζητήσετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων που διατηρούμε για εσάς.
  • Το δικαίωμα στη διόρθωση δεδομένων: Έχετε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε σε εμάς για να διορθώσουμε προσωπικά σας δεδομένα, που μπορεί να είναι ελλιπή ή ανακριβή.
  • Το «δικαίωμα στη λήθη»: Μπορείτε να μας ζητήσετε να διαγράψουμε τα προσωπικά σας δεδομένα που διατηρούμε (εκτός αν υπάρχει νομικός λόγος που να μας το απαγορεύει).
  • Το δικαίωμα στη φορητότητα των δεδομένων: Μπορείτε να ζητήσετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας σε μια κοινή μορφή αρχείου και να διαβιβάσετε τα εν λόγω δεδομένα σε άλλη εταιρεία.
  • Το δικαίωμα στην εναντίωση και στον περιορισμό της επεξεργασίας: Σε περίπτωση που διαφωνείτε με τον τρόπο που επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα μπορείτε να αιτηθείτε τη διακοπή ή τον περιορισμό της επεξεργασίας τους.
  • Το δικαίωμα να μην υπόκειται το υποκείμενο των δεδομένων σε απόφαση που λαμβάνεται αποκλειστικά βάσει αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης προφίλ, η οποία παράγει έννομα αποτελέσματα που σας αφορούν ή σας επηρεάζει σημαντικά με παρόμοιο τρόπο.
  • Το δικαίωμα άρσης συγκατάθεσης: Έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των δεδομένων σας ανά πάσα στιγμή. Η ανάκληση της συγκατάθεσης σας δε θίγει τη νομιμότητα της επεξεργασίας που βασίστηκε σε αυτή και έγινε  πριν  της ανάκλησής της.

Εφόσον το Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» ικανοποιήσει αίτημά σας α) για περιορισμό επεξεργασίας των δεδομένων σας ή β) για άρνηση επεξεργασίας των δεδομένων σας ή γ) για διαγραφή των δεδομένων σας από τα αρχεία του Πανεπιστημίου και εφόσον αυτά είναι απαραίτητα για την κατάρτιση ή τη συνέχιση και εκτέλεση σύμβασης, τότε αυτό συνεπάγεται αυτοδίκαια είτε την καταγγελία από εσάς της αντίστοιχης σύμβασης ή τη μη δυνατότητα επεξεργασίας του σχετικού σας αιτήματος.

Το Π.Μ.Σ. «ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ» έχει σε κάθε περίπτωση δικαίωμα να αρνηθεί την ικανοποίηση του αιτήματός σας για περιορισμό της επεξεργασίας ή διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων, εάν η επεξεργασία  αυτή είναι απαραίτητη για τη θεμελίωση, άσκηση ή υποστήριξη νόμιμων δικαιωμάτων του ή την εκπλήρωση υποχρεώσεών του.         

Για να ασκήσετε τα δικαιώματά σας μπορείτε να αποστείλετε το σχετικό αίτημά σας στο e-mail επικοινωνίας που παρατίθεται κατωτέρω.

  1. Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων

Υπεύθυνος προστασίας προσωπικών δεδομένων στον οποίο μπορείτε να απευθύνεστε για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με την πολιτική απορρήτου ή για την άσκηση κάθε δικαιώματός σας, πηγάζον από τον ΓΚΠΔ, είναι …………………

Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Τομέας Εγκληματολογίας

κτήριο Κεντρικής Διοίκησης, 3ος όροφος  

Λ. Συγγρού 136, 17167 Καλλιθέα,

Τηλέφωνο/ Fax:  +30 2109201458

E – mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  1. Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Εφόσον θεωρείτε ότι προσβάλλονται τα δικαιώματά σας με οποιοδήποτε τρόπο, έχετε δικαίωμα να υποβάλλετε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (https://www.dpa.gr/ ). Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα  είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη δημόσια Αρχή, η οποία έχει ως αποστολή της την εποπτεία της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ), του ν. 4624/2019, του ν. 3471/2006 και άλλων ρυθμίσεων που αφορούν την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και την ενάσκηση των αρμοδιοτήτων που της ανατίθενται κάθε φορά.

 

Βρίσκεστε εδώ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ