Επιλέξτε τη γλώσσα σας

+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Η Εγκληματολογία μέσα από τα Ιερά Ευαγγέλια

 

Η  Εγκληματολογία  μέσα  από  τα  Ιερά  Ευαγγέλια

του Καθηγητή Εγκληματολογίας Αντώνη Δ.Μαγγανά

Θυματοποίηση, ανασφάλεια και καταγραφή αναγκών των αστέγων. Ερευνητικές διαπιστώσεις στο Δήμο Καλλιθέας

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον δήμο Καλλιθέας, με σκοπό την καταγραφή των αστέγων της περιοχής, των αναγκών τους, καθώς και τυχόν θυματοποίησής τους και ανασφάλειάς τους. Μέσα από συνεντεύξεις σε αστέγους της περιοχής και την επιτόπια παρατήρηση, επιχειρήθηκε η μελέτη της καθημερινότητάς τους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης στέγης. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της έρευνας, επιχειρείται και μία προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης διαμόρφωσης μιας κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ολοένα εντεινόμενου προβλήματος των αστέγων.

 

Το επάγγελμα του Εγκληματολόγου Σήμερα

 

Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών
«Η σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπισή της»
σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου
στις 21 & 22 Οκτωβρίου 2011, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο για
ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΟΥ ΣΗΜΕΡΑ: ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ, ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Διεύθυνση έκδοσης: Καθηγ. Χρ.Ζαραφωνίτου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, 2012
 
---------------------------------------
 
Proceedings of the International Conference organized by the Programme of Postgraduate Studies
“The Contemporary Criminality and its Confrontation”
in collaboration with the Association of Greek Criminologists of Panteion University,
21st & 22nd October 2011, Panteion University, Athens, Greece
THE PROFESSION OF CRIMINOLOGIST TODAY: CONTENT, CHALLENGES AND PROSPECTS
Editor: Prof.Ch.Zarafonitou, Nomiki Vivliothiki Publ., Athens, 2012

Criminology Special Issue October 2011

 

CHRISTINA ZARAFONITOU, Professor of Criminology, Department of Sociology, Panteion University of Social and Political Sciences.
 
Research on fear of crime began in the 1960 and continued with an ever increasing interest, so that the 1980s to be considered as its ‘golden age’. These surveys are continued with undiminished interest in our days, while they also evolve methodologically aiming at the necessary interdisciplinary approach and the thorough examination of the phenomenon.
 

(Aν)ασφάλεια καταστηματαρχών Αθηνών και Πειραιώς και νέες μορφές αστυνόμευσης

 

Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
---------------------------------------------
Η κοινοτική πρόληψη του εγκλήματος περιλαμβάνει “παρεμβάσεις σχεδιασμένες για να αλλάξουν τις κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τη διάπραξη εγκλημάτων σε περιοχές κατοικίας”. Η έννοια αυτή, συνδεδεμένη με την οικολογική προσέγγιση της Σχολής του Σικάγου και το πρώτο πρόγραμμα περιβαλλοντικής πρόληψης που εφαρμόστηκε υπό την επιστημονική ευθύνη του C.Shaw το 1932 και είναι γνωστό ως “Chicago Area Project” ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό την Community Oriented Policing (COP) που αποσκοπεί στη μείωση της εγκληματικότητας μέσα από τη βελτίωση των γενικότερων κοινωνικών συνθηκών οι οποίες συνδέονται με αυτήν και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Υπάρχουν “ghettos” στο κέντρο της Αθήνας; Μια εγκληματολογική αναδόμηση των κοινωνικών αναπαραστάσεων των κατοίκων της περιοχής

Χριστίνα Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Γεωργαλλή Ανδρέα, Γεωργόπουλου Χριστόφορου, Μουσχή Δανάης, Τάτση Χριστίνας, Χρυσοχόου Ελένης.
 

Η αποζημίωση των θυμάτων εγκληματικών πράξεων. Η εμπειρία του Κεμπέκ στον Καναδά

Αντώνης Μαγγανάς, Εγκληματολογία 1/2011, 176-178.

Κύρια πηγή για τη δημοσίευση αυτή υπήρξε η Ετήσια Έκθεση για το 2007 της κρατικής υπηρεσίας για την αποζημίωση θυμάτων εγκληματικών πράξεων του Κεμπέκ. IVAC (indemnisation des victimes d’ actes criminels), Québec, Canada, 2008.

 

 
 

 

 

Εναλλακτικές μορφές απονομής της ποινικής δικαιοσύνης

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη 3/2006, 298-304.

Η αποτυχία του αμιγώς κατασταλτικού συστήματος οδήγησε, τα τελευταία χρόνια, στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, όπως η θεραπευτική, συμμετοχική και επανορθωτική δικαιοσύνη. Ο συγγραφέας προβαίνει σε μία κριτική του ισχύοντος συστήματος και παρουσιάζει τις νέες μορφές.

 

 

 
 

 

 

Κοινωνικές υπηρεσίες για ανηλίκους: Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της νεανικής παραβατικότητας. Η εμπειρία του Κεμπέκ

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη & Εγκληματολογία 1/2010, 12-17.

Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρονται στα παιδιά που βρίσκονται σε δυσκολία και τις οικογένειές τους στην Επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά.

 

Κοινωνικά προβλήματα και ποινικός έλεγχος

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη 1/2002, 47-58.

Στη δημοσίευση εξετάζεται η δυνατότητα του δικαστικού μηχανισμού να ελέγξει κοινωνικά προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές, όπως η παιδική κακοποίηση, η ενδοσυζυγική βία και η εγκληματικότητα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

 

 
 

 

 

Αποτίμηση της βαρύτητας των ποινών

Αντώνης Μαγγανάς, Ποινική Δικαιοσύνη 8-9/2002, 944-947.

Η ιδέα αυτής της έρευνας ξεκίνησε από το θέμα του διδακτορικού μου που αφορούσε την άγνοια του νόμου. Ξεκινώντας από την αρχή ότι η άγνοια του νόμου και της ποινής δεν γίνεται δεκτή σύμφωνα με το άρθρο 30 Ελλ. ΠΚ. Θελήσαμε να δούμε πόσο εκτεταμένη είναι η άγνοια όσον αφορά τις ποινές και ταυτόχρονα ποια ποινή θα επέλεγαν οι ερωτώμενοι είχαν στη διάθεσή τους έναν πίνακα που περιείχε όλες τις ποινές που προβλέπονταν γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

 

 

 
 

 

 

Fear of crime and victimisation: the Greek experience

Christina M. Zarafonitou. Helmut Kury (Ed.), Fear of crime-Punitivity. New developments in Theory and research, Universitatsverlag, Dr.N.Brockmeyer, Bochum, 2008, σ.σ.159-172.

 

Research findings are not homogeneous concerning the relationship between past victimisation experience and the feeling of fear and insecurity, while distinguishing according to crime type. 

Σελίδα 3 από 4