Επιλέξτε τη γλώσσα σας

+30 2109201454 - 1075

Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Θυματοποίηση και φόβος του εγκλήματος των φοιτητών χρηστών του διαδικτύου

Σχολιασμένη παρουσίαση ερευνητικών πορισμάτων ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΖΑΡΑΦΩΝΙΤΟΥ, Καθηγήτριας Εγκληματολογίας, Διευθύντριας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εγκληματολογία» του Παντείου Πανεπιστημίου Με τη συνεργασία Ευαγγελίας Κουμεντάκη, MRs Εγκληματολογίας και Ερευνητικής Ομάδας Φοιτητών Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου*

 

Στάσεις απέναντι στη συμμετοχική αντεγκληματική πολιτική σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑ, Δρ Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου

Το επισυναπτόπμενο κείμενο επιχειρεί να αναδείξει επιμέρους όψεις της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής μέσα από την εμπειρική διερεύνηση των στάσεων των πολιτών απέναντι στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Παραβατικότητας και την aποκαταστατική δικαιοσύνη σε περιοχές με διαβάθμιση εγκληματικότητας στην Αθήνα. This text attempts to highlight different aspects of participatory criminal policy in Greece by researching citizens’ attitudes towards the Local Crime Prevention Councils and restorative justice in low, median and high crime areas in Athens.

 

Κρίση αξιών και Εγκληματολογία Η οπτική των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

ΙΑΚΩΒΟΥ ΦΑΡΣΕΔΑΚΗ, Ομ. Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Εγκληματολογίας

Οι κάθε λογής κρίσεις που παρατηρούνται στις ανθρώπινες κοινωνίες γεννούν και κρίσεις αξιών. Η σημερινή κρίση αξιών είναι ορατή σε δύο επίπεδα: σε εκείνο της καθημερινής πραγματικότητας και σε εκείνο της θεωρίας. Οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην επιστήμη της Εγκληματολογίας είναι σημαντικές, ιδιαίτερα στο πεδίο της Επιστημολογίας, της Μεθοδολογίας, της Θεωρίας και της Έρευνας. Η πρόκληση για την Εγκληματολογία είναι να λάβει σοβαρά υπόψη της το μήνυμα της κρίσης και να επωφεληθεί απ’ αυτό. Να αναθεωρήσει αρκετά, ώστε να ανταποκριθεί στις επιστημονικές επιταγές, αλλά και στις κοινωνικές αναμονές. Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ερήμην των αξιών. Μια επιστήμη χωρίς αξίες δεν έχει καμιάν αξία.

Victims’ insecurity and criminal policy: The role of victim’s support services

Christina Zarafonitou, Professor of Criminology, Department of Sociology, Panteion University of Social and Political Sciences, Athens-Greece

Published in

Rivista di Criminologia, Vittimologia e Sicurezza, VIII (1), pp. 121-134

Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η αντιμετώπισή του

Ιάκ. Φαρσεδάκης

Ομοτ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου - 19/5/2009

 

Το διαδίκτυο αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Προσφέρει φθηνή και εύκολη πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε μια εκτεταμένη δεξαμενή πληροφοριών.

Ημερίδα με θέμα: "Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης"

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο Δ2 της Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, έλαβε χώρα ημερίδα με θέμα: "Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης", που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα και η Αντιμετώπιση της", το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

New Forms of Policing and the Feeling of (Un)Safety Among the Shopkeepers in Athens and Piraeus

CHRISTINA ZARAFONITOU*
 
Παρακάτω μπορείτε να μεταφορτώσετε το άρθρο.
Click below to download the article.
 
 

Διακριθείσες Μεταπτυχιακές Εργασίες

Κοινωνικές αντιλήψεις για την ποινική δικαιοσύνη και τιμωρητικότητα

 Χριστίνα Μ. Ζαραφωνίτου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 
Το παρόν δημοσιεύθηκε στο: Ποινικές Επιστήμες, Θεωρία και Πράξη, Προσφορά Τιμής στην Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, Α.Σάκκουλας, Αθήνα-Κομοτηνή, 2008, σ.σ.1215-1230

"Η Βία δεν έχει Φύλο", Καθηγητής Α. Μαγγανάς

 

Η Βία δεν εχει φύλο

 

Αντώνη Δ. Μαγγανά, Καθηγητή Τομέα Εγκληματολογίας Παντείου   Πανεπιστημίου

 

Η Εγκληματολογία μέσα από τα Ιερά Ευαγγέλια

 

Η  Εγκληματολογία  μέσα  από  τα  Ιερά  Ευαγγέλια

του Καθηγητή Εγκληματολογίας Αντώνη Δ.Μαγγανά

Θυματοποίηση, ανασφάλεια και καταγραφή αναγκών των αστέγων. Ερευνητικές διαπιστώσεις στο Δήμο Καλλιθέας

Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας με τον δήμο Καλλιθέας, με σκοπό την καταγραφή των αστέγων της περιοχής, των αναγκών τους, καθώς και τυχόν θυματοποίησής τους και ανασφάλειάς τους. Μέσα από συνεντεύξεις σε αστέγους της περιοχής και την επιτόπια παρατήρηση, επιχειρήθηκε η μελέτη της καθημερινότητάς τους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης στέγης. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο της έρευνας, επιχειρείται και μία προσπάθεια ανάδειξης της ανάγκης διαμόρφωσης μιας κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ολοένα εντεινόμενου προβλήματος των αστέγων.

 

Σελίδα 2 από 4