Δρ Χαλκιά Αναστασία

Η Αναστασία Χαλκιά είναι κοινωνιολόγος, διδάκτωρ εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και επιστημονική συνεργάτιδα του Τομέα Εγκληματολογίας του ιδίου Πανεπιστημίου. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και επιστημονικά περιοδικά. Έχει συμμετάσχει σε κοινωνικές έρευνες, ερευνητικά προγράμματα και διεθνή συνέδρια κοινωνιολογικού και εγκληματολογικού προσανατολισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2014, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε μέλος της ελληνικής ομάδας και βοηθός του Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρόληψης του Εγκλήματος (EUCPN). Στον ίδιο φορέα διετέλεσε μέλος της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πρόληψης του Εγκλήματος (έτη 2013 & 2014). Περαιτέρω, ορίστηκε Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Πρόληψης της Εγκληματικότητας (2014-2015) του (πρώην) Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και μετείχε ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών, ορισθείσα από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, στη 2η Επιτροπή Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών (2013-2014).

Υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασύλου ως προϊσταμένη του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Λέρου. Αρχικά υπηρέτησε ως χειρίστρια αιτημάτων διεθνούς προστασίας και στη συνέχεια ως επικεφαλής ομάδας χειριστών. Είναι εθνική εκπαιδεύτρια, πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), στη βασική θεματική ενότητα «Υπαγωγή στη Διεθνή Προστασία». Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της έχει εκπαιδευθεί, υπό την εποπτεία του EASO, στις κάτωθι θεματικές ενότητες: τεχνικές συνέντευξης, εκτίμηση αποδεικτικών στοιχείων, πληροφορίες για τις χώρες καταγωγής (COI), λήψη συνέντευξης από παιδιά, Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου (ΚΕΣΑ) και εκπαίδευση διοικητικών στελεχών στον τομέα του ασύλου.

Στο παρελθόν υπηρέτησε ως διοικητική υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Υγείας και ως ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών (ΕΚΚΕ).

 

Βρίσκεστε εδώ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δρ ΧΑΛΚΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ